A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof

Asscher1
Het Asschergebouw uit 1907 en voormalige diamantslijperij is getransformeerd naar woningen, horeca en kantoren. Het prachtige gebouw met verschillende stijlkenmerken, vaak verfijnd gedetailleerd, bestaat in hoofdopzet uit een langgerekt hoofdgebouw met aan de oostzijde een geaccidenteerd verhoogde toren. Het gebouw is voorzien van ruime daglichtopeningen om de slijpers goed zicht te geven op hun werk. De ruimten zijn royaal hoog. Die kwaliteitskenmerken heeft architect Villanova behouden.

In opdracht van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken bracht Climatic Design Consult de alternatieven voor de bestaande radiatorverwarming in beeld. Daartoe werden de belangrijkste kenmerken en randvoorwaarden, onder andere voor behoud van kwetsbare cultuurgoederen, kort geanalyseerd.
SOZK Kats
Kerkje Kats
SOZK kerk baarland
Kerk
Baarland

SOZK Waterlandkerkje











Kerk
Waterlandkerkje





In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

cygnus gevel"Het Schip" is in gebruik. Het Cygnus Gymnasium heeft het bijzondere gebouw langs de Wibautstraat in gebruik genomen. Het ontwerp van J.B. Ingwersen, dat sterk geïnspireerd op de Unité d’Habitation van Le Corbusier, is gerenoveerd door Wessel de Jonge architecten.

voorgevel nieuwe kerk zierikzeeDe Nieuwe Kerk te Zierikzee  is gerestaureerd. Veel houtwerk in de kap was aangetast. In opdracht van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken heeft CDC achteraf de vochtcondities die tot aantasting hebben geleid geanalyseerd. De RCE heeft geadviseerd hoe de aantasting door huiszwam in de toekomst kan worden voorkomen.

kerk VlaardingenIn opdracht van Walraad architecten adviseert CDC de aanpassing van de verwarming in de Grote Kerk in Vlaardingen. De verlaging van het temperatuurniveau van de vloerverwarming met aanvulling van stralingspanelen die alleen bij gebruik van de kerk bij lage temperaturen aan zijn leidt tot een lager energiegebruik en stabielere vochtcondities bij een hoger comfort



Ons_Gebouw_5 Aan de Havenstraat tegenover de Oude Haven in Hilversum staat Ons Gebouw. Ons Gebouw is geroveerd door Molenaar & Van Winden architecten en in september geopend met woningen voor cliënten van Sherpa in het project geWoon op jezelf.

Veenhuizen PlichtbesefHet gevangenishospitaal, inclusief de daarbij behorende dienstwoningen en het quarantainegebouw in Veenhuizen, allen rijksmonumenten, zijn gerestaureerd onder leiding van architect ir. Jan van den Burg.

hufgebouw2In opdracht van Provast maakte Wessel de Jonge, architecten BNA bv het plan voor de revitalisatie van de al 15 jaar leegstaande verdiepingen van het Huf-gebouw aan de Hoogstraat te Rotterdam.

maas1Midden in Rotterdam bij de Erasmusbrug met uitzicht op de Kop van Noord ligt het gebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging "De Maas". Architect Wessel de Jonge ontwierp de restauratie waarmee de grote zaal in oude luister werd hersteld. De zaal bevat fraaie, opnieuw met de handgeschilderde details.

TimmerfabriekOptimale functionaliteit: uitstekende modelleer kwaliteit van het licht ten behoeve van timmerwerk. BOEi geeft CDC opdracht de kwaliteiten van dit monument middels een toegesneden bouwfysisch en installatie-technisch concept bij herbestemming te behouden.

bron foto: ZeelandNet

BoymansHet depot van het museum bevond zich in de kelder onder grondwaterpeil. Het risico van waterschade diende verkleind te worden door een nieuw bovengronds depot. Molenaar & Van Winden Walraad architecten maakten een ontwerp voor de verplaatsing.

 

Raadhuis, ZwijndrechtHet architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok ontwierp het stadhuis van Zwijndrecht dat in 1933 is gebouwd. Projectarchitect was ingenieur P. Verhagen. In opdracht van de gemeente Zwijndrecht maakt HVE-architecten uit Den Haag een plan voor renovatie/restauratie.

gm1opdrachtgever en architect: Wessel de Jonge architecten, Rotterdam
bouwfysica en installatieconcept: Climatic Design Consult



onRenovatie van het hoofdkantoor van de voormalige Oranje Nassaumijn ten behoeve van hergebruik door NITG-TNO 1997. Het gebouw is een jong monument, ontworpen door Roosenburg in 1932. De architect heeft aanzicht, eigenschappen en interieur van het gebouw zoveel mogelijk gerestaureerd.

wiebengaDit Rijksmonument (uit 1912) is ontworpen door Wiebenga voor de Ceramique-fabrieken. Rossi restaureerde het gebouw in de negentiger jaren. De gemeente Maastricht heeft voor deze hal, meestal aangeduid als de Wiebengahal, de haalbaarheid van herbestemming tot archeologisch centrum laten onderzoeken.

welschap
Het luchthavengebouw van het voormalig vliegveld Welschap heeft een nieuwe bestemming gekregen. Gelegen in de nieuwe woonwijk Meerhoven dient dit gebouw als informatiecentrum voor toekomstige bewoners. Later zal het gebouw een andere openbare functie krijgen. Het gebouw, een ontwerp van Dirk Roosenburg, is een rijksmonument. Het gebouw is zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht met enkele aanpassingen om hergebruik mogelijk te maken.

opdrachtgever: gemeente Eindhoven
architect: Jan van den Burg, Eindhoven
installatietechniek: Deerns Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
constructeur: Van der Laar Physicon, Eindhoven
bijdrage CDC: bouwfysica en installatieconcept
vermeer1In de voormalige Vermeerschool aan de Vermeerlaan te Hilversum komen zestien nieuwe apartementen. Het markante monumentale gebouw uit 1921 wordt ingrijpend verbouwd, maar behoud z'n historische uitstraling.

Van Nelle Ontwerpfabriek, RotterdamCDC is als bouwfysisch en installatietechnisch adviseur betrokken bij de herbestemming van de gebouwen op het terrein van de voormalige Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

  

catharijneconvent Ten behoeve van de renovatie van Museum Catharijne Convent te Utrecht heeft Climatic Design Consult een onderzoek uitgevoerd naar de zontoetreding, daglichttoetreding, akoestische en vochttechnische aspecten.

CDC in beeld

Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.
In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC