A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a

IMG_1257De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is geconcentreerd aan het Overlangs: aan de oever van de Rijn was al een deel gehuisvest in een gebouw van architect Rietveld, dat recentelijk is gerenoveerd. Naast dit gebouw is een uitbreiding voor de faculteit dans en theater gerealiseerd onder de grond waardoor het uitzicht op het gebouw van Rietveld intact blijft.

Dit project won de Schreuderprijs voor ondergronds bouwen.

opdrachtgever: ArtEZ
architect: Hubert-Jan Henket Architecten bna
constructeur: ABT, Arnhem
klimaatbeheersing en installatietechniek: Deerns Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
bouwfysica en installatieconcept: Climatic Design Consult

hka2Het nieuwe ondergrondse gebouw moet aansluiten op het oude, recent gerenoveerde, gebouw van architect Rietveld. Om het zicht op het gebouw van Rietveld intact te laten, is door architect Hubert-Jan Henket besloten het gebouw onder de grond aan te brengen.

 

 

Het bouwen onder de grond bracht specifieke vraagstukken met zich mee. Vanwege de beperkte daglichttoetreding zijn diverse studies naar daglicht en beschaduwing verricht. Voor het atrium is onder andere een verloop van het zonlicht op een karakteristieke dag berekend. Bij de simulaties is die animatie terug te zien.

hka3 hka4

 

 

Door bouwen onder de grond naast een rivier bleek de toepassing van gebruikelijke isolatie aan de buitenkant onmogelijk. Op grond van berekeningen van warmteverlies in een driedimensionale situatie, is een gelijkwaardige oplossing aangetoond met gedeeltelijk isolatie onder het maaiveld. Verder is een concept ontwikkeld voor het op natuurlijke wijze ventileren van het atrium in de zomer.

CDC in beeld

Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof
achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC
In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat