A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a

Ons_Gebouw_5 Aan de Havenstraat tegenover de Oude Haven in Hilversum staat Ons Gebouw. Ons Gebouw is geroveerd door Molenaar & Van Winden architecten en in september geopend met woningen voor cliënten van Sherpa in het project geWoon op jezelf.


Ons Gebouw, gebouwd als verenigingsgebouw voor de vakbond en ontworpen door J. van Laren, heeft een lange traditie van verschillende gebruiksfuncties zoals bioscoop, kinderopvang, radiostudio en meer. Het gebouw is van binnen volledig gestript. Er zijn nieuwe vloeren in gekomen. CDC adviseerde in opdracht van Dudok Ontwikkeling over de bouwfysica en het installatieconcept.

Elke woning, geschikt voor één bewoner, is anders. Voor de vervangen stalen puien zijn nieuwe ranke metalen puien terug Ons_Gebouw_1gekomen die technische aan hedendaagse eisen voldoen. Er is uitstekend thermisch isolerend glas toegepast. Vanwege de geluidbelasting van wegverkeer over de Havenstraat, is aan de voorzijde geluidisolerend glas toegepast. In de appartementen zijn ook geluidgedempte ventilatievoorzieningen aangebracht.
Ons_Gebouw_4
Enkele bijzondere stalen puien, zoals paraboolvormige, zijn behouden. Het oude glas-in-lood in hersteld en teruggebracht in dubbel glas. Ons_Gebouw_3






In de meeste woningen is een "losstaande natte box" gemaakt. In die box bevinden zich alle keukenfaciliteiten en is het sanitair ondergebracht. De ruimte boven de box kan gebruikt worden als slaapplaats.
Ons Gebouw 2

CDC in beeld

In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment