A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
 

338 overzicht3dHet college van Waregem (B) liet een oproep voor een nieuwe bibliotheek inschrijven in de Open Oproepprocedure van de Vlaams Bouwmeester. Het ontwerp van Wessel de Jonge architecten bedt de nieuwe bibliotheek in in het stedelijk weefsel; dit ontwerp werd geselecteerd als winnaar.
figuur: Wessel de Jonge Architecten BV

sphinx-kwartierfiguur: Happel Cornelisse Architecten


Happel Cornelisse Architecten won een tweede prijs in Europan 10 met een plan voor stedelijk, compact, verkavelde woonblokken op het ommuurde terrein van het voormalige Brikkengebouw op het Sphinxterrein. Zie ook: het project op de website van Happel en Cornelisse
 

Situatieschetsarchitecten: AR-TE, Leuven en Poponcini en Lootens te Antwerpen
constructeur: Sinclair, Knight, Merz (London)
CDC: bouwfysisch en installatietechnisch concept





(Afbeelding: Structuurplan gemeente Leuven)

tue1Door de voormalige functie van dit gebouw (scheikunde) was er veel ruimte gereserveerd voor luchtkanalen. De overtollige schachtruimte, verdiepingshoogte en ondergrondse gangen werden in het ontwerp zoveel mogelijk ingezet voor het (voor studenten) tastbaar maken van koeling van ventilatielucht door de bodem, warmteterugwinning door verticale bouwkundige schachten en voorverwarming van ventilatielucht met zonnecollectoren.

Ceres-1Herbestemming voormalige centrale ketelhuis TU Eindhoven tot huisvesting Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen.
Henket & Partners Architecten.

absorptionWiegerinck Architecten diende een visie op het ontwerp van een afscherming tegen grondgeluid voor de Polderbaan van Schiphol in. CDC adviseerde over de middelen om Hoofddorp Noord te beschermen tegen grondgeluid en over beperking van risico's door turbulentie bij landingen.

BTDustDLA+ landscape architects zond samen met Durisol Raalte en Climatic Design Consult onder het motto "Bite the Dust" een idee in dat binnen het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit in de categorie "schermen voor een betere luchtkwaliteit" uitgeroepen is tot winnaar. CDC gaf stromingstechnische adviezen.

WTO east-south De uitbreiding van het kantoor van de Wereld Handels Organisatie te Geneve moet voldoen aan de strengste Zwitserse energieprestatie-eisen. CDC adviseerde voor de inzending van Schuurman architects (Helsinki) het installatie-technisch en bouwfysisch concept en bracht luiken als passieve zonnecollectoren in.

stedelijkHenket & Partners Architecten
constructeur: ABT
landschapsarchitect: M. van Gessel
kosten: Bremen Bouwadviseurs
CDC: bouwfysisch concept

CDC in beeld

achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof
In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC