A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.

In opdracht van de stichting BOG te Zutphen, een samenwerkingsverband van diverse stichtingen die stammen uit de negentiende eeuw, onderzocht en analyseerde Climatic Design Consult  opties die  leiden tot op de toekomst afgestemde verduurzaming en energieconcepten voor typische complexen arbeiderswoningen. Daarbij golden als belangrijke randvoorwaarden de monumentale status van diverse complexen en de doelgroepen, te weten kleine huishoudens/ wooneenheden onder de liberalisatiegrens.
uitbouwen buiten isoleren 1
Later toegevoegde uitbouwen met buitenisolatie herkenbaar maken als een latere toevoeging



In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
broederhuis voorgevel
Aan de Postjesweg in Amsterdam is het voormalige Broederhuis verbouwd naar woningen en horeca. Nadat het gebouw in de afgelopen jaren meerdere functies heeft gehad waaronder moskee, zijn er nu 32 appartementen in het U-vormige gebouw opgenomen: dertig startersstudio's en twee riante appartementen. In het voorblok is op de begane grond horeca gevestigd.

Broederhuis entree horeca

Opdrachtgever: Archangel Bouw Amsterdam
Architect: Villanova Architecten, Rotterdam
CDC: bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid

Het werk aan de klushuizen Sint Martenshof te Arnhem begint de afronding te naderen. De steigers aan de achterzijde van de woningen aan de Nijhoffstraat zijn weggehaald en het resultaat aan die zijde wordt zichtbaar. Zie sintmartenshof.wordpress.com
sint martenshof

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

Paulus van Vliet ontwikkelde het eerste plan voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk te Utrecht. In opdracht van Geelen Bouw (tegenwoordig PLegt Vos) gaf CDC bouwfysische en akoestische adviezen bij het plan van Rokus Visser voor de inbouw van appartementen in deze voormalige kerk. De transformatie vond plaats in 1999. Het complex staat tegenwoordig bekend onder de naam Rosarium, zie

http://www.plegt-vos.nl/referenties/transformatie/herbestemming_voormalige_heilig_hartkerk_te_utrecht/

hm blokker a4 01 verkleindHet Blokkerpand Hoogstraat 196 te Rotterdam is een gemeentelijk (wederopbouw) monument. Kraaijvanger-Urbis ontwierp renovatie en restauratie van de gevel. In opdracht van Blokker Holding adviseerde Climatic Design Consult over bouwfysische, met name vochttechnische, aspecten bij de detaillering
gevel DKKDe ontvangstruimten van De Kleine Komedie worden verbouwd. denieuwegeneratie (www.denieuwegeneratie.nu) heeft een ontwerp gemaakt voor aanpak van entree, foyers en barren.

Architectenbureau Ruud Visser ontwierp samen met Peter Boer een woning in een voormalig Noors kerkje aan de Rotte. ArchitectuurNL publiceerde het resultaat in #02/2011. Climatic Design Consult adviseerde het installatietechnische concept en de bouwfysica.
foto: René de Wit
ruudvisser5

gevel aki
Marx & Steketee architecten ontwerpen in opdracht van ArtEZ de herbestemming van de voormalige textielfabriek Tetem II te Enschede tot kunstacademie voor diverse kunstvormen (de AKI). Zie ook:  http://issuu.com/architectenweb/docs/architectenweb-magazine_01/33

luchtfoto klein 4
 

Het College van Bestuur heeft besloten het tijdelijke gebouw voor de faculteit Bouwkunde,  BK City, als blijvende huisvesting aan te merken. Om het gebouw verder te ontwikkelen voor een duurzame toekomst start de faculteit het project BKCity SLIM: ontwikkeling tot een spraakmakend duurzaam gebouw met hoge architectonische kwaliteit en aandacht voor de monumentale waarde.

sterrehof1Vlakbij Utrecht Centraal treinstation staat een karakteristiek ensemble van oude arbeiderswoningen. Projectontwikkelaar Geelen Projecten renoveerde de woningen en gaf ze een nieuwe indeling. CDC adviseerde over bouwfysische aspecten.

Lindenberg gevel entreeHet Steigertheater heeft een plek gekregen in de Lindenberg in de ruimten waarin de centrale bibliotheek was gehuisvest. Daaraan is ook een foyer met restaurant toegevoegd.

hoofddorpweg1Ymere renoveert een woningblok aan de Hoofddorpweg in Amsterdam: de woning worden opnieuw ingedeeld en van thermische isolatie en geluidisolatie voorzien. Een deel van de woning moet tegen geluid van de drukke Hoofddorpweg beschermd worden.

CDC in beeld

Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment
achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.
In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.