A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
 
ManagingEnergyUse REV2 CVRDe flyer in pdf.

Haartsen figuur 6Hoe bepaal je of zichtbare energiebesparings-maatregelen acceptabel zijn bij beeldbepalende gebouwen zoals monumenten ? Een korte analyse door Tom Haartsen die leidt tot de relevante onderzoeksvragen in: Kuipers, M.C. en W.J. Quist (red.),Culturele draagkracht; Op zoek naar verandering bij gebouwd erfgoed

afbeelding 1Onder deze titel publiceerde CDC in november 2012 een monografie die vanuit de wetenschappelijke grondslagen voor visuele transparantie praktische tips geeft voor het realiseren van transparantie in de architectuur. Deze kennis is ook bruikbaar om hinderlijke reflecties van schilderijen en vitrines in musea te voorkomen. Als u een e-mail stuurt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin uw postadres, dan ontvangt u de monografie.

Bij vooral herbestemming van monumenten heeft CDC het principe van (de warmteuitwisseling in) de poten van een eend of dynamische isolatie toegepast. Een voorbeeld van biomimicry: een aan de natuur ontleende bruikbare strategie om energie te besparen en enkel-glas-puien in monumenten te behouden. Het principe is vastgelegd in een in 2008 verschenen artikel dat is opgenomen in de congrespapers van het in 2008 in Rotterdam gehouden DOCOMOMO-symposium, The challenge of change - Dealing with the Legacy of the Modern Movement.

 

Haartsen, Tom en Eric van den Ham, The feet of the duck or dynamic insulation - Tackling single glass facades of Modern Movement buildings, Proceedings of the 10th International Docomomo Conference, Rotterdam, 2008 (IOS Press BV Amsterdam), p. 311-316

Een vertaling van het artikel is geplaatst in Bouwfysica 2017 (28) 2: Dynamische isolatie of de poten van een eend

De toepassing van de Energie Maatregelen Index volgens bijlage L van NEN 7120 is verkend in een pilot voor zes karakteristieke gebouwen. De onderzoeksresultaten zijn te vinden op: www.duurzaamverbeterd.nl

DGMR en CDC hebben samen de toepassing van gelijkwaardigheid bij de energieprestatie van woningen onderzocht. Op grond van het onderzoek heeft de overheid besloten gelijkwaardigheidsverklaringen onafhankelijk en gezaghebbend uniform te laten toetsen door ISSO en NEN.

In de rapportage van DGMR en CDC is een afwegingskader opgenomen: afwegingskader_gelijkwaardigheid.pdf

luchtsnelheid 17 mWaarom rekenen aan windhinder met CFD in een aantal gevallen voordelen kan hebben boven metingen in een windtunnel.

Bouwfysica 1997, nr. 1

ceramiqGeavanceerde natuurlijke ventilatie bij kantoorgebouw Rijkswaterstaat te Maastricht

Bouwfyisca 11 (2000) nr. 1

aanwezigIn de vorm van daglicht levert de zon een belangrijke bijdrage aan de beperking van het elektriciteitverbruik voor verlichting, maar er zijn geen gegevens beschikbaar over de mate van daglichtbenutting in gebouwen op landelijke schaal.

hkaIn Arnhem is het eerste ondergrondse schoolgebouw gerealiseerd. De kunst is de voordelen van ondergronds bouwen zoveel mogelijk te benutten en zo weinig mogelijk last te hebben van de nadelen.
energyEnergieprestatieberekeningen worden uitgevoerd ten behoeve van de bouwaanvraag. Het ontwerp wordt daarmee op zijn toekomstige energieprestaties beoordeeld. Is dit nu een voldoende reële beoordeling om beleid op te baseren?

ect-bovenKennis over wind toegepast bij het ontwerpen van gebouwen;
Lezing kennisdag Bouwfysica 2005 (Powerpoint presentatie van ca. 5,5 MB die op verzoek wordt toegezonden)

De toelaatbare interne warmtebelasting als eenvoudig te hanteren kwaliteitskenmerk van een kantoor.

Facility Management Magazine (1990) nr. 12  rgd20.pdf
Onderzoek naar mogelijke windhinder in de gebouwde omgeving kan op meerdere manieren. Elke manier kent zijn eigen toepassingsgebied en moment in het proces. Afhankelijk van gebouwvormen en gewenste informatie kan uit methoden en instrumenten worden gekozen.

Tabel windhinderonderzoek.pdf

 

CDC in beeld

In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC
achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.

In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof