A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt

Miet AirNexit architecten ontwierp in opdracht van Bart Stok een beheerderswoning, werkplaatsen, een kasatelier en atelierverblijven op een voormalige minicamping te Beers (N.Br.). De morfologie verwijst naar kapschuren en een kas. De atelierverblijven hebben een begroeid plat dak, de locatie heeft een (zwem)ven gekregen.

achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.

SonnavilleOpdrachtgever: Unitt BV
Architect: Molenaar & Co achitecten

Voor de locatie in Hees zijn drie nieuwe woonblokken ontworpen. Eén blok is in 2011 gerealiseerd. Dit blok bestaat uit luxe appartementen met daaronder een parkeergarage. Hoewel veel glas in toegepast wordt doormiddel van overstekken en effectieve buitenzonwering voorkomen dat in de zomer oververhitting optreedt. Op deze wijze konden installaties eenvoudig en doeltreffend blijven. CDC adviseerde installatieteschniek en bouwfysica 

figuur blokskensCV de Zonnige Kempen heeft een prijsvraag uitgeschreven voor de restauratie van het monument van sociale woningbouw "De Blokskens" te Zandhoven en de toevoeging van negen nieuwe sociale woningen.

Happel Cornelisse Architecten won de prijsvraag en werkt het ontwerp verder uit.

figuur: Happel Cornelisse Architecten

DADA gereed1Het biomedisch adviesbureau DADA Consultancy BV, gespecialiseerd in registratie van geneesmiddelen in Europa, was door groei op zoek naar nieuwe huisvesting. Architect Wim Kol heeft hiervoor een nieuw kantoor ontworpen in de vorm van twee gespiegelde cirkelsegmenten.

gevel dagIn opdracht van de gemeente Den Haag ontwierp Rocha Tombal architecten een nieuwe basisschool aan het Aletrinoplein in Den Haag.

CDC adviseerde architect Michel Tombal over:
- energieprestatie;
- ventilatie;
- daglicht;
- brandveiligheid.

laak1Ten noorden van Amersfoort verrijst de nieuwbouwwijk Vathorst. In de nieuwe wijk komt een gebouw met geclusterde voorzieningen zoals:
  • basisscholen;
  • buitenschoolse opvang;
  • kinderdagverblijf;
  • gymnastieklokaal;
  • schoolwoningen.

kantonDe Rijksgebouwendienst heeft voor het ministerie van Justitie een nieuw kantongerecht te Bergen op Zoom ontwikkeld. Kernbegrippen voor het gebouw zijn duurzaam bouwen en ingetogen architectuur. In het gebouw zijn watervoerende leidingen in de vloeren, betonkernactivering, en koude- en warmteopslag in de bodem toegepast.

marnix1Op de plaats van het oude zwembad "Marnix" verrijst een nieuw multifuntioneel complex met nieuw zwembad, sporthal, fitnessruimte en kantoren.

bangkok1De Nederlandse ambassade in Bangkok bestaat uit een nieuwe kanselarij en een bestaande residentie. Uitgangspunt was dat ook in een tropisch klimaat moet worden voldaan aan comfort eisen die in Nederland gangbaar zijn.


IMG_1257De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is geconcentreerd aan het Overlangs: aan de oever van de Rijn was al een deel gehuisvest in een gebouw van architect Rietveld, dat recentelijk is gerenoveerd. Naast dit gebouw is een uitbreiding voor de faculteit dans en theater gerealiseerd onder de grond waardoor het uitzicht op het gebouw van Rietveld intact blijft.

ceramiqNaast de gebruikelijke bouwfysische adviezen bij nieuwbouw heeft Climatic Design Consult een uniek natuurlijk ventilatiesysteem voor dit gebouw ontworpen. De in het oog springende zonneschoorstenen zorgen het grootste deel van het jaar voor een natuurlijke en dus energiezuinige afvoer van de ventilatielucht.

CDC in beeld

achterzijde van opzij Fundatie
De uitbreiding van de Fundatie in Zwolle is een ontwerp van Bierman Henket architecten: een futuristisch ei, dat met zijn reflecterende keramiek tegeltjes opgaat in de kleur van de lucht, op een classisistisch gebouw. CDC adviseerde over (beheersing van) de dag- en zonlichttoetreding, brandveiligheid, vochttechnische aspecten en akoestiek.
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel

Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat

In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC

IMG 20180307 160425
De transformatie van de voormalige cellenvleugels van de Tuin van Noord maakt vordering. Op https://www.youtube.com/watch?v=Z3IrEcULZfY&feature=youtu.be is een aardige timelaps van funderingswerkzaamheden te zien. Binnen de cellenvleugels zullen grondgebonden koopwoningen verrijzen. In opdracht van de Tuin van Noord, voor dit deel van het grote oude gevangenis complex een combinatie van HD en BAM, deed CDC de bouwfysische advisering in samenwerking met Wessel de Jonge architecten.

In opdracht van Graziosi-Progretti gaf CDC akoestisch advies voor de verbouwing van de ITO-toren op de Zuidas. De Architect schreef er een artikel over.
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
Initiatiefnemer en opdrachtgever Paul Hendriks keek al langer na mogelijke herbestemmingen van het monumentale voormalige badhuis van Dudok aan de Meidoornstraat in Hilversum. Meedere bestemmingen werden onderzocht nadat het een tijd lang een fysiopraktijk was geweest totdat hij het idee handen en voeten gaf om er zelf in te gaan wonen.
cof
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt
In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwierp Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunde het ontwerpteam met bouwfysica en droeg een installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment

DSCN35220001Joris Molenaar en Jan Willem Walraad herschikten enkele onderdelen onderdelen (werkplaats, grafisch atelier) van het museum en vernieuwden het entreegebied.

CDC analyseerde de consequenties voor de installaties en gaf bouwfysische adviezen voor gepland restauratie-werkzaamheden (de toren) en bouwkundige aanpassingen.