A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
comfortmetingKlachten over het binnenklimaat als te koud, te warm en te weinig ventilatie met één oorzaak, zoals slecht functionerende ventilatie, zonwering of verwarming zijn vaak eenvoudig te traceren en verhelpen door een technische dienst of installateur. Lastiger wordt het als de klachten vager zijn en "eenvoudige" aanpassingen niet helpen of zelfs leiden tot een toename van klachten over tocht, geluid en temperatuur.

De oorzaak van de klachten ligt vaak bij verschillende factoren die elkaar ook nog eens onderling beïnvloeden. Het is dan nodig om al die factoren in beeld te brengen en te wegen naar hun invloed, soms ondersteund door metingen. Belangrijke technische en meetbare factoren daarbij zijn:
  • Luchttemperatuur;
  • Luchtsnelheden;
  • Stralingsuitwisseling met koude en warme oppervlakken;
  • Geluidniveau;
  • Luchtvochtigheid;
  • Lichtniveau op de werkplek;
  • CO2-percentage in de lucht.

Daarnaast speelt het individueel kunnen ingrijpen op de ventilatie, binnentemperatuur, kunstverlichting, zonwering en lichtwering een belangrijke rol in de acceptatie van opgelegde ongemakken door centrale installaties en bouwkundige voorzieningen die hun taak niet goed vervullen.

Tot slot gaan emoties vaak een rol spelen bij aanhoudende klachten. Een onafhankelijke visie en aanbevelingen voor verbeteringen met betrokkenheid van de gebruikers kunnen dan wonderen verrichten.

Climatic Design Consult heeft inmiddels comfortklachten naar tevredenheid opgelost in scholen, ontmoetingscentra, kantoren, penitentiaire inrichtingen, winkels, horeca en woningen.

CDC in beeld

In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC

Jacobskerk Vlissingen

In opdracht van de kerkrentemeesters analyseert CDC samen met Nobel Klimaatadvies de werking van de bestaande verwarmingsinstallaties en geeft advies hoe het energiegebruik kan worden gereduceerd. Meting van de vochtcondities en het temperatuurverloop in de bestaande situatie vormt de basis voor een weloverwogen advies, waarin zowel thermische comfort van de bezoekers, de condities voor de aanwezige cultuurgoederen (o.a. orgel) en de beperking van het energiegebruik een plaats krijgen. De isolatie van het houten gewelf, en vooral de daarin moeilijk bereikbare delen, vormt een uitdaging.

.
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt
CDC participeerde in de winnende tender voor deelgebied C/D van Podium Lelylaan: Het Cornelium

upd OZ ThePodium Native copyrightWAX
Impressie van OZ.

Het Cornelium beslaat de kavels C en D van Het Podium Lelylaan. Een extensieve ontwikkeling tussen station Lelylaan en de westelijke A10. Beide kavels zijn onlosmakelijk met elkaar verbouwen in een monumentale en nieuwbouw opgave. Monumantaal vanwege het jonge monemunt van Ingwersen (https://www.architectuur.org/ingwersen.php).
Samen met Dura Vermeer, Villanova, Wessel & Van Geffen, Lomans en Tentij won CDC de tender voor de uitbreiding van basisschool de Kameleon: Kameleon
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.