A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a
 

338 overzicht3dHet college van Waregem (B) liet een oproep voor een nieuwe bibliotheek inschrijven in de Open Oproepprocedure van de Vlaams Bouwmeester. Het ontwerp van Wessel de Jonge architecten bedt de nieuwe bibliotheek in in het stedelijk weefsel; dit ontwerp werd geselecteerd als winnaar.
figuur: Wessel de Jonge Architecten BV

 

schoorsteen van buitenaf
 De gevelhelling is ook een uitdrukking van de functionaliteit:
uit oogpunt van beperking van de zonbelasting hellen enkele gevels voorover, terwijl de beeindiging van de centrale hal tegen een kern met liften, juist achterover helt om zonnewarmtewinst ten behoeve van de extra natuurlijke ventilatie in de zomer te optimaliseren.



 

schoorsteen doorsnede over betonwandDe gemeenteraad heeft geen vervolg gegeven op de Openbare Oproep; het plan wordt verder niet uitgewerkt.

architect: Wessel de Jonge Architecten;
     projectarchitecten: Wessel de Jonge en Miet Vanderbeke
constructie adviseur: ABT
bijdrage Climatic Design Consult: bouwfysisch en installatietechnisch concept

CDC in beeld

Samen met Dura Vermeer, Villanova, Wessel & Van Geffen, Lomans en Tentij won CDC de tender voor de uitbreiding van basisschool de Kameleon: Kameleon
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
CDC participeerde in de winnende tender voor deelgebied C/D van Podium Lelylaan: Het Cornelium

upd OZ ThePodium Native copyrightWAX
Impressie van OZ.

Het Cornelium beslaat de kavels C en D van Het Podium Lelylaan. Een extensieve ontwikkeling tussen station Lelylaan en de westelijke A10. Beide kavels zijn onlosmakelijk met elkaar verbouwen in een monumentale en nieuwbouw opgave. Monumantaal vanwege het jonge monemunt van Ingwersen (https://www.architectuur.org/ingwersen.php).
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt