Please update your Flash Player to view content.
 

Haartsen figuur 6Hoe bepaal je of zichtbare energiebesparings-maatregelen acceptabel zijn bij beeldbepalende gebouwen zoals monumenten ? Een korte analyse door Tom Haartsen die leidt tot de relevante onderzoeksvragen in: Kuipers, M.C. en W.J. Quist (red.),Culturele draagkracht; Op zoek naar verandering bij gebouwd erfgoed

.

afbeelding 1Onder deze titel publiceerde CDC in november 2012 een monografie die vanuit de wetenschappelijke grondslagen voor visuele transparantie praktische tips geeft voor het realiseren van transparantie in de architectuur. Deze kennis is ook bruikbaar om hinderlijke reflecties van schilderijen en vitrines in musea te voorkomen. Als u een e-mail stuurt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin uw postadres, dan ontvangt u de monografie.

.

Bij vooral herbestemming van monumenten heeft CDC het principe van (de warmteuitwisseling in) de poten van een eend of dynamische isolatie toegepast. Een voorbeeld van biomimicry: een aan de natuur ontleende bruikbare strategie om energie te besparen en enkel-glas-puien in monumenten te behouden. Het principe is vastgelegd in een in 2008 verschenen artikel dat is opgenomen in de congrespapers van het in 2008 in Rotterdam gehouden DOCOMOMO-symposium, The challenge of change - Dealing with the Legacy of the Modern Movement.

 

Haartsen, Tom en Eric van den Ham, The feet of the duck or dynamic insulation - Tackling single glass facades of Modern Movement buildings, Proceedings of the 10th International Docomomo Conference, Rotterdam, 2008 (IOS Press BV Amsterdam), p. 311-316

.

De toepassing van de Energie Maatregelen Index volgens bijlage L van NEN 7120 is verkend in een pilot voor zes karakteristieke gebouwen. De onderzoeksresultaten zijn te vinden op: www.duurzaamverbeterd.nl

.
DGMR en CDC hebben samen de toepassing van gelijkwaardigheid bij de energieprestatie van woningen onderzocht. Op grond van het onderzoek heeft de overheid besloten gelijkwaardigheidsverklaringen onafhankelijk en gezaghebbend uniform te laten toetsen door ISSO en NEN.

In de rapportage van DGMR en CDC is een afwegingskader opgenomen: afwegingskader_gelijkwaardigheid.pdf.
De toelaatbare interne warmtebelasting als eenvoudig te hanteren kwaliteitskenmerk van een kantoor.

Facility Management Magazine (1990) nr. 12  rgd20.pdf.

luchtsnelheid 17 mWaarom rekenen aan windhinder met CFD in een aantal gevallen voordelen kan hebben boven metingen in een windtunnel.

Bouwfysica 1997, nr. 1

.

ceramiqGeavanceerde natuurlijke ventilatie bij kantoorgebouw Rijkswaterstaat te Maastricht

Bouwfyisca 11 (2000) nr. 1

.

aanwezigIn de vorm van daglicht levert de zon een belangrijke bijdrage aan de beperking van het elektriciteitverbruik voor verlichting, maar er zijn geen gegevens beschikbaar over de mate van daglichtbenutting in gebouwen op landelijke schaal.

.
hkaIn Arnhem is het eerste ondergrondse schoolgebouw gerealiseerd. De kunst is de voordelen van ondergronds bouwen zoveel mogelijk te benutten en zo weinig mogelijk last te hebben van de nadelen..
energyEnergieprestatieberekeningen worden uitgevoerd ten behoeve van de bouwaanvraag. Het ontwerp wordt daarmee op zijn toekomstige energieprestaties beoordeeld. Is dit nu een voldoende reële beoordeling om beleid op te baseren?.

ect-bovenKennis over wind toegepast bij het ontwerpen van gebouwen;
Lezing kennisdag Bouwfysica 2005 (Powerpoint presentatie van ca. 5,5 MB die op verzoek wordt toegezonden)

.
Onderzoek naar mogelijke windhinder in de gebouwde omgeving kan op meerdere manieren. Elke manier kent zijn eigen toepassingsgebied en moment in het proces. Afhankelijk van gebouwvormen en gewenste informatie kan uit methoden en instrumenten worden gekozen.

Tabel windhinderonderzoek.pdf

 

.

CDC in beeld

Ypenburg
Op 26 mei j.l. opende Pieter van Vollenhove het voormalige stationsgebouw van vliegveld Ypenburg dat is herbestemd tot kantoor. BOEi is eigenaar en opdrachtgever voor de cascorestauratie en herbestemming van het gebouw van Brinkman en Van de Vlugt tot een kantoor. Camiel Berns ontwierp van de cascorestauratie en herbestemming.

CDC gaf voor de cascorestauratie van dit rijksmonument bouwfysisch en installatietechnisch advies.

Opdrachtgever: BOEi
Architect: Berns architectuur (Camiel Berns)
Constructieadviseur: Tielemans/Eric van Vianen
Bouwfysisch en installatietechnischadvies cascorestauratie: CDC
Broederhuis voorgevelAan de Postjesweg in Amsterdam wordt het voormalige Broederhuis verbouwd naar woningen en horeca. Nadat het gebouw in de afgelopen jaren meerdere functies heeft gehad waaronder moskee, komen er nu 32 appartementen in het U-vormige gebouw. Dertig startersstudio's en twee riante appartementen. In het voorblok is op de begane grond ruimte voor horeca.

Broederhuis entree horeca

Opdrachtgever: Archangel Bouw Amsterdam
Architect: Villanova Architecten, Rotterdam
In opdracht van Brouwershoff/Nijkerk ontwerpt Wessel de Jonge architecten de herbestemming van het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad te Amsterdam tot multi-tenant kantoor. CDC ondersteunt het ontwerpteam met bouwfysica en draagt het installatietechnisch concept voor verwarming en koeling aan.
BWH gevelfragment

Met ingang van 1 februari 2016 is de verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, begonnen. Het karakteristieke oude pand met een annex wordt verbouwd naar een hotel: het Vestinghotel.
Vestinghotel marktstraat