Please update your Flash Player to view content.
 
comfortmetingKlachten over het binnenklimaat als te koud, te warm en te weinig ventilatie met één oorzaak, zoals slecht functionerende ventilatie, zonwering of verwarming zijn vaak eenvoudig te traceren en verhelpen door een technische dienst of installateur. Lastiger wordt het als de klachten vager zijn en "eenvoudige" aanpassingen niet helpen of zelfs leiden tot een toename van klachten over tocht, geluid en temperatuur.
.
De oorzaak van de klachten ligt vaak bij verschillende factoren die elkaar ook nog eens onderling beïnvloeden. Het is dan nodig om al die factoren in beeld te brengen en te wegen naar hun invloed, soms ondersteund door metingen. Belangrijke technische en meetbare factoren daarbij zijn:
  • Luchttemperatuur;
  • Luchtsnelheden;
  • Stralingsuitwisseling met koude en warme oppervlakken;
  • Geluidniveau;
  • Luchtvochtigheid;
  • Lichtniveau op de werkplek;
  • CO2-percentage in de lucht.

Daarnaast speelt het individueel kunnen ingrijpen op de ventilatie, binnentemperatuur, kunstverlichting, zonwering en lichtwering een belangrijke rol in de acceptatie van opgelegde ongemakken door centrale installaties en bouwkundige voorzieningen die hun taak niet goed vervullen.

Tot slot gaan emoties vaak een rol spelen bij aanhoudende klachten. Een onafhankelijke visie en aanbevelingen voor verbeteringen met betrokkenheid van de gebruikers kunnen dan wonderen verrichten.

Climatic Design Consult heeft inmiddels comfortklachten naar tevredenheid opgelost in scholen, ontmoetingscentra, kantoren, penitentiaire inrichtingen, winkels, horeca en woningen.

CDC in beeld

Ypenburg
Op 26 mei 2016 opende Pieter van Vollenhove het voormalige stationsgebouw van vliegveld Ypenburg dat is herbestemd tot kantoor. BOEi is eigenaar en opdrachtgever voor de cascorestauratie en herbestemming van het gebouw van Brinkman en Van de Vlugt tot een kantoor. Camiel Berns ontwierp van de cascorestauratie en herbestemming.

CDC gaf voor de cascorestauratie van dit rijksmonument bouwfysisch en installatietechnisch advies.

Opdrachtgever: BOEi
Architect: Berns architectuur (Camiel Berns)
Constructieadviseur: Tielemans/Eric van Vianen
Bouwfysisch en installatietechnischadvies cascorestauratie: CDC
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat
Op 21 april 2017 opende de Rode Winkel in Utrecht opnieuw haar deuren na een ingrijpende verbouwing. Architect Thomas Kemme verbond de beide panden door de doorgang daartussen te overkappen en de zijwanden van de doorgang naar beide panden te openen. De historische toegangspoort naar het achtergebied vormt nu de entree van de winkel. CDC adviseerde op het gebied van de installatietechniek en bouwfysica
DSCN5083DSCN5075