Please update your Flash Player to view content.
 

IMG_1257De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is geconcentreerd aan het Overlangs: aan de oever van de Rijn was al een deel gehuisvest in een gebouw van architect Rietveld, dat recentelijk is gerenoveerd. Naast dit gebouw is een uitbreiding voor de faculteit dans en theater gerealiseerd onder de grond waardoor het uitzicht op het gebouw van Rietveld intact blijft.

.

Dit project won de Schreuderprijs voor ondergronds bouwen.

opdrachtgever: ArtEZ
architect: Hubert-Jan Henket Architecten bna
constructeur: ABT, Arnhem
klimaatbeheersing en installatietechniek: Deerns Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
bouwfysica en installatieconcept: Climatic Design Consult

hka2Het nieuwe ondergrondse gebouw moet aansluiten op het oude, recent gerenoveerde, gebouw van architect Rietveld. Om het zicht op het gebouw van Rietveld intact te laten, is door architect Hubert-Jan Henket besloten het gebouw onder de grond aan te brengen.

 

 

Het bouwen onder de grond bracht specifieke vraagstukken met zich mee. Vanwege de beperkte daglichttoetreding zijn diverse studies naar daglicht en beschaduwing verricht. Voor het atrium is onder andere een verloop van het zonlicht op een karakteristieke dag berekend. Bij de simulaties is die animatie terug te zien.

hka3hka4

 

 

Door bouwen onder de grond naast een rivier bleek de toepassing van gebruikelijke isolatie aan de buitenkant onmogelijk. Op grond van berekeningen van warmteverlies in een driedimensionale situatie, is een gelijkwaardige oplossing aangetoond met gedeeltelijk isolatie onder het maaiveld. Verder is een concept ontwikkeld voor het op natuurlijke wijze ventileren van het atrium in de zomer.

CDC in beeld

Ypenburg
Op 26 mei 2016 opende Pieter van Vollenhove het voormalige stationsgebouw van vliegveld Ypenburg dat is herbestemd tot kantoor. BOEi is eigenaar en opdrachtgever voor de cascorestauratie en herbestemming van het gebouw van Brinkman en Van de Vlugt tot een kantoor. Camiel Berns ontwierp van de cascorestauratie en herbestemming.

CDC gaf voor de cascorestauratie van dit rijksmonument bouwfysisch en installatietechnisch advies.

Opdrachtgever: BOEi
Architect: Berns architectuur (Camiel Berns)
Constructieadviseur: Tielemans/Eric van Vianen
Bouwfysisch en installatietechnischadvies cascorestauratie: CDC
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat
Op 21 april 2017 opende de Rode Winkel in Utrecht opnieuw haar deuren na een ingrijpende verbouwing. Architect Thomas Kemme verbond de beide panden door de doorgang daartussen te overkappen en de zijwanden van de doorgang naar beide panden te openen. De historische toegangspoort naar het achtergebied vormt nu de entree van de winkel. CDC adviseerde op het gebied van de installatietechniek en bouwfysica
DSCN5083DSCN5075